Pomazánka z vajec a cibule
Pomazánka z vajec a cibule je oblíbený aškenázský židovský předkrm, rychlý a jednoduchý, lahodnější než by se zdálo. Jednoduché věci jsou nejlepší. Vejce s cibulí je tradiční pokrm, někdy známý jako eier mit tsibele („vejce s cibulí“)nebo gehakte eier(„sekané vejce“) v jidiš. Původně se připravoval se schmaltzem(kuřecím sádlem), dnes s majonézou.
Kolik vajec? Tento recept používá 5 vajec pro 4 osoby. Je to proto, že se vždy vaří lichý počet vajec natvrdo. Podle kašrutu (židovských stravovacích zákonů) není vejce s krevní skvrnou na žloutku košer. Žloutek ale před uvařením natvrdo zkontrolovat nemůžete! Proto existuje tradice vaření lichého počtu vajec, takže i když některá z nich mají krevní skvrny, je pravděpodobné, že většina z nich je nemá (pro dosažení většiny potřebujete lichý počet). I s krevními skvrnami v jednom nebo více vejcích nebudete muset označovat pánev jako nekošer. V dnešní době je rozumné předpokládat, že většina vajec je v pořádku, protože všechna komerčně dostupná vejce jsou neoplozená a výskyt krevních skvrn je velmi nízký. Samozřejmě, pokud vám košer status vašich natvrdo uvařených vajec tolik nevadí, klidně si jich můžete uvařit tolik, kolik chcete!
5 vajec
1 malá cibule
4 lžíce majonézy
petržel
sůl a pepř dle chuti
Příprava této oblíbené pomazánky je velmi jednoduchá:
Nejprve si uvařte vejce natvrdo. Jakmile jsou hotová, nechte je vychladnout a poté je oloupejte. Cibuli najemno nakrájejte. Pokud máte raději jemnější chuť, můžete ji předem osmažit na pánvi. V misce nakrájejte uvařená vejce na malé kousky a přidejte nakrájenou cibuli. Vmíchejte majonézu a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Nakonec můžete pro osvěžení chuti přidat nasekanou petrželku.