Jablečný štrúdl
"Jednou ve čtvrtek stál v kuchyni na stole u Josla Tabačnika plech, plný čerstvě napečeného závinu. Z teplého závinu mi stoupala rovnou do nosu vůně skořice a rozinek; na jednom okraji vytryskl přes plech proud hnědého cukru a ztuhl jako sklo; jak závin chladl, chvílemi potichu praskal, jako když se lámou sirky. Když kuchařka na okamžik z kuchyně odešla, honem jsem dva hrbolaté kousky závinu uloupl a strčil je do kapsy. Rychle jsem dojedl jídlo, které jsem měl před sebou, vrátil se do studovny a nepozorovaně snědl v koutku oba kousky závinu. Hltal jsem je téměř nerozkousané, až mi vyhrkly slzy do očí, a závin ještě dlouho potom vězel v krku a tlačil mě."
Lamed Šapiro: "O stravování po střídě"
Štrúdl (v jidiš שטרודל, vyslovuje se štrudl) je také spojován s aškenázskou židovskou kuchyní, zejména s kuchyní německých, švýcarských a rakouských aškenázských Židů. Mezi Židy je oblíbená jablečná a rozinková náplň. Je to neuvěřitelně snadné a výsledek je velmi působivý.
4 - 6 ks jablek
listové těsto
cukr krystal
kuřecí sádlo nebo olej
skořice
strouhanka nebo hladká mouka
moučkový cukr
Pracujte, dokud se listové těsto nelepí na ruce. Posypte prkénko moukou nebo strouhankou, vyválejte co nejtenčí těsto. Připravte si jablka nakrájená najemno a smíchejte je se skořicí a cukrem. Potřete to těsto a potřete jablka velkým množstvím kuřecího sádla nebo oleje. Vymažte plech, přidržte okraj utěrky a závin srolujte. Pečte asi 20 minut v předehřáté troubě (asi 200 °C) , často potírejte tukem nebo olejem. Podávejte mírně teplé. Můžeme poprášit moučkovým cukrem.