Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Recept na sefardský špenátový koláč

6. 4. 2023

Toto klasické jídlo z macesu plněné špenátem a sýrem je perfektní po celý rok. Koláče zvané minas jsou klasickým sefardským velikonočním pokrmem, který se tradičně podává jako brunch nebo oběd s pomalu natvrdo vařenými vejci zvanými huevos haminados. Pravdou je, že mina je skvělou přílohou nebo hlavním jídlem k jakémukoli jídlu, i když není Pesach. S horní a spodní „kůrkou“ vyrobenou z plátků macesu a náplní lze připravit maso, kořeněné jehněčí, hovězí, kuřecí maso nebo zeleninu, nejčastěji špenát a sýr, i když někdy s pórkem nebo bramborovou kaší. Další možností je nakrájet, osolit a vymačkat asi 2 kila cukety, kterou použijete místo špenátu.

600 gramů zmrazeného nakrájeného špenátu, rozmraženého
5 nebo 6 listů obyčejného macesu
2 pl olivového oleje
1 střední cibule, jemně nakrájená
Sůl podle chuti
32 gramů plechovka artyčokových srdcí, okapaných a nakrájených na kostičky
1/2 šálku čerstvého kopru s tenčími stonky, jemně nasekaného
1 šálek rozdrobené fety
2/3 šálku strouhaného parmazánu nebo sýra Romano, rozdělené
1 1/2 šálku mléka (může být nízkotučné)
1/2 lžičky mletého černého pepře
1/8 lžičky muškátového oříšku (volitelně)
3 velká vejce, rozdělená

Předehřejte troubu na 350 stupňů. Špenát dejte do jemného síta a vložte do dřezu nebo nad misku, aby odkapal.
Naplňte velkou pánev vlažnou vodou. Rozlomte dva listy co nejrovnoměrněji na polovinu. Přidejte maces do pánve s vodou na 2 minuty a ujistěte se, že jsou ponořené. (Můžete jemně položit několik těžkých kousků stříbra přes horní část, aby držely.) Maces by měl být poddajný, ale stále si držel svůj tvar. Každý list vyjměte tak, že jej zvednete za dva rohy. Nechte chvíli odkapat část vody a poté položte změkčený maces v jedné vrstvě na tlustou utěrku. Maces můžete dělat v dávkách v závislosti na velikosti vaší pánve s vodou.
Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli a pár špetky soli, promíchejte a opékejte asi 5 minut, dokud cibule nezačne měknout. Vmíchejte nakrájený artyčok a vařte dalších 10 minut za občasného míchání, protože artyčoky a cibule začnou trochu chytat barvu.
Když se směs vaří, velkou lžící nebo rukama vymačkejte ze špenátu co nejvíce tekutiny. Vymačkaný špenát vložte do velké mixovací nádoby a rozdrťte. Když jsou cibule a artyčoky hotové, přidejte do mísy se špenátem aby se zelenina promíchala. Přidejte kopr, fetu, 1/3 šálku strouhaného sýra, mléko, pepř a muškátový oříšek, pokud používáte. Míchejte, dokud se dobře nesmíchá, poté ochutnejte slanost. Podle slanosti fety dosolíme dle potřeby. Rozklepněte dvě vejce a vmíchejte do směsi, dokud se dobře nespojí.
Vložte 1 polévkovou lžíci olivového oleje do skleněné zapékací misky. Krouživým pohybem oleje zakryjte dno a trochu boků a poté vložte misku do předehřáté trouby na 4 až 5 minut.
Jakmile je miska horká , zakryjte dno úplně asi 1 1/2 plátu macesu, který se mírně překrývá. Maces by měl při dopadu na olej prskat. Lžící naneste polovinu špenátové směsi na maces a jemně rovnoměrně rozetřete. Zakryjte další vrstvou 1 1/2 plátu macesu a poté zbývající špenátovou směsí, aby byla rovnoměrná. Přidejte horní vrstvu macesu, zakryjte výplň od okraje k okraji. Použijte extra polovinu mokrého macesu k vyplnění kterékoli z vrstev podle potřeby. Zbylé vejce a lžíci oleje rozšlehejte. Nalijte směs po celém povrchu macesu. Některé stékají po stranách a to je v pořádku. Pomocí cukrářského štětce rozetřete, aby byl povlak na macesu rovnoměrný. Pečte 40 minut a poté rovnoměrně posypte zbývající 1/3 šálku strouhaného sýra. Pokračujte v pečení dalších 10 až 12 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý. Před řezáním nechte 10 minut odstát. Podávejte teplé.