Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Pesach 2024

Pesach je významný židovský svátek, který připomíná osvobození Izraelitů z otroctví ve starověkém Egyptě. Tento svátek se dodržuje osm dní, během nichž se Židé zdržují konzumace kynutého chleba a místo toho jedí matzah, druh nekvašeného chleba. Mezi tradiční zvyky Pesachu patří účast na sederu, slavnostním jídle,při kterém se převypráví příběh Exodu, a účast na rituálech, jako je recitace Hagady1 a ukrytí a nalezení Afikomana2. Pesach je časem k zamyšlení, vzpomínání a vděčnosti za svobodu, kterou židovský národ obdržel.

 

Sederový talíř

 

Sederový talíř je používán při domácím obřadu na Pesachu. Středověké opisy aškenázské Hagady popisují tuto mísu jako jakousi kulatou misku. Symbolických jidel na Sederovém talíři je několik:

 

זְרוֹעַ - zro'a – opečená kost, která připomíná obětního beránka;

 

בֵּיצָה - bejca – vejce uvařené natvrdo symbolizuje nový život a Izrael;

 

מַצָּה - maca – maces; matzah;

 

מָרוֹר - maror – hořké byliny (např. salát, křen) připomínající hořkost otroctví;

 

כַּרְפַּס - karpas – celer nebo jiná zelenina (např. ředkvička, brambor nebo cibule);

 

מַיִם - majim – slaná voda připomínající zázrak během přechodu Rákosového moře.

navrh-bez-nazvu.jpg

 

Charoset

 

חֲרֹסֶת- charoset je tradiční židovské jídlo podávané během sederů Pesach. Tato směs strouhaných jablek,hrušek,ořechů, mandlí, skořice, zázvoru,červeného vína atd.symbolizuje maltu použitou Izraelity během jejich otroctví v Egyptě. Charoset lze podat samotný jako Sederový talíř nebo jej lze namazat na maces pro lahodné zakousnutí. Při příslovečných oslavách Pesachu si proto určitě pochutnejte na tomto chutném a symbolickém pokrmu.

 

Charoset připravíte tak, že najemno oloupeme a nakrájíme jablka a hrušky a smícháme je v míse. Přidejte vlašské ořechy a rozinky, pak zakápněte sladkým červeným vínem a posypte skořicí a muškátovým oříškem. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily, a před podáváním nechte chutě alespoň pár hodin propojit.

img_8660-1--1-.jpgimg_8666-1-.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1Hagada (hebrejsky הגדה‎, „vyprávění“) je kniha zaznamenávající řád domácích bohoslužeb při sederu během svátku Pesach. Hagada je převyprávěním příběhu o vyvedení Židů z Egypta. Text hagady je založen na rituálu předepsaném v období druhého Chrámu a obsahuje komentáře převzaté z midraše a Talmudu, modlitby, požehnání a žalmy spolu s výklady různých obřadních aktů a dodatkem s tradičními sederovými písněmi. V celé hagadě není ani jednou zmíněno Mojžíšovo jméno. Bylo vynecháno proto, aby se kolem jeho postavy nevytvořil samostatný kult a aby se naznačilo, že pouze Bůh vyvedl Izrael z Egypta a Mojžíš byl pouze vykonavatel jeho vůle.

2Afikoman - Označení prostředního ze tří macesů na sederové míse. Ten, kdo vede seder, rozlomí na začátku obřadu tento maces na dvě části. Odložený na počátku sederu se až do konce obřadu nejí. Je zvykem, že děti, které se obřadu účastní, se ho pokoušejí ukrást.