Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Purim, Hamantaschen, a vůbec...

23. 3. 2024

Purim je židovský svátek, který připomíná spasení židovského národa před zlým Hamanem, jak je uvedeno v biblickém svitku Knihy (Megilá) Ester. Purim se slaví každoročně 14. den hebrejského měsíce adar. Podle Knihy Ester byl Achašveroše perským králem v 5. století před naším letopočtem. Vládl obrovské říši, která se rozkládala od Indie po Etiopii. Příběh začíná na hostině perského krále Achašveroše, který byl znám svým okázalým životním stylem. Král chce hostům předvést svou manželku Vašti v Evině rouše, aby se pochlubil její krásou. Ta ale odmítne a je vyhnána. Král hledá novou královnu a stane se jí Ester, která však skrývá svůj židovský původ. Hamán, první ministr, plánuje vyhladit Židy, ale Ester a její bratranec a strážce královského paláce Mordechaj ho zastaví a zachrání Židy. Hamán je popraven a Židé slaví svátek Purim jako připomínku této události.

Při purimovém karnevalu se lidé oblékají do kostýmů a nosí masky. Zmínka o Hamanovi vyvolává bušení nohou a točení řehtačkami. Dospělí by měli pít více vína než obvykle, aby se nerozlišovalo mezi Mordechajem a Hamanem. Učenci vysvětlují tento zvyk jako rozdíl mezi oslavou dobra a zatracením zla.Purimová hra je zábavná dramatizace slavící svátek Purim. Příběh o odvaze a triumfu se odehrává ve starověké Persii a zahrnuje královnu Ester, krále Achašveroše, Mordechaje a Hamana. Hra je interaktivní a obsahuje dětské písně. Je to nezapomenutelný zážitek plný radosti a veselí.

purim_woodcut_2.png

Purim (1699 rytina) Johann Leusden - "Philologus Hebræo-Mixtus," Utrecht, 1657

Jsou to svátky plné radosti, oslav a chutného jídla. Jedním z nejznámějších jídel spojených s Purimem je Hamantaschen. Hamantaschen jsou tradiční sušenky trojúhelníkového tvaru plněné sladkou náplní, jako je mák, sušené švestky nebo meruňky. Slovo "Hamantaschen" ve skutečnosti znamená "Hamanovy kapsy" v jidiš, což odkazuje na tradiční náplň z máku. Sladká a ořechová chuť makové náplně ve spojení s máslovým a vločkovitým těstem na sušenky vytváří delikátní pochoutku, které je těžké odolat. Příprava tradičního makového Hamantaschen vyžaduje několik klíčových ingrediencí a kroků.

 

½ šálku cukru

¼ šálku oleje

2 vejce

1 lžička vanilky

2-2 ½ šálků mouky

1 lžička prášku na pečení

 

¾ šálku máku

2 lžíce másla

½ šálku mléka

2 lžíce medu

6 lžic cukru

Citronová kůra

 

Nejprve budete muset připravit těsto na sušenky, které se skládá z mouky, másla, cukru, prášku na pečení, vajec a vanilkového extraktu. Těsto by mělo být vychlazené alespoň 30 minut, aby se s ním dobře pracovalo. Zatímco těsto chladne, můžete si připravit makovou náplň. Zahrnuje mletí máku a jeho spojení s cukrem, mlékem, medem a někdy s nádechem citrusové kůry pro větší chuť. Náplň by měla být hustá a lepivá, aby při pečení nevytékala. Jakmile je těsto hotové, můžete ho vyválet a nakrájet na kolečka. Každé kolo těsta rozetřeme malým množstvím makové náplně a dáme pozor, abychom ji nepřeplnili. Poté těsto opatrně přehněte do trojúhelníkového tvaru a sevřete rohy, abyste uzavřeli náplň. Po vytvarování jsou Hamantaschen připraveny k pečení. Předehřejte troubu na uvedenou teplotu a pečte cukroví dozlatova. Jakmile Hamantaschen vychladnou, můžete si je vychutnat. Maková náplň poskytuje nádherný kontrast k máslovému a vločkovitému těstu na sušenky. Tyto tradiční makové Hamantaschen jsou dokonalým doplňkem každé oslavy svátku  Purim.

6619684.jpg