Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Sladká kulatá rozinková chala Roš hašana

22. 9. 2025

Chala (hebrejsky חלה‎), nazývaná také barches, je speciální chléb, který pečou aškenázští a někteří sefardští Židé na šabatové a sváteční hostiny. 
Na Roš hašana, židovský Nový rok, se chala může srolovat do kruhového tvaru , symbolizujícího cyklus roku, a někdy se peče s rozinkami v těstě. Někteří lidé mají zvyk jíst kruhovou chalu od Roš hašana až do svátku Sukot. Někdy se vršek potírá medem, aby symbolizoval „sladký nový rok“. Podle některých tradic se chala konzumovaná na Roš hašana nenamáčí ani neposypává solí, ale místo toho se namáčí nebo posypává medem. Jak již bylo zmíněno výše, někteří lidé používají med místo soli po celý svátek Sukot. Chala na Roš hašana je tedy více než jen jídlo; je to symbol tradice, rodinné jednoty a přání pro další rok. Když si na svátečním stole vychutnáte tuto sladkou kulatou rozinkovou chalu, neváhejte se zamyslet nad symbolikou, která se  s ní  pojí, a nad radostmi, které nový rok přinese. Oslavte Roš hašanu chutnou chalou a sdílejte tyto tradice s rodinou a přáteli, ať se váš nový rok nese ve znamení sladkosti a hojnosti.

Ingredience:

4 lžíce suchého droždí
5 hrnků velmi teplé vody
5 velkých vajec
1 a 1/4 hrnku medu
1 hrnek olivového oleje
2 lžíce soli
Přibližně 18 hrnků mouky
1 hrnek rozinek
1 vejce

Postup:

Ve velmi velké míse rozpusťte droždí ve 2 hrncích teplé vody a nechte kynout asi 15–20 minut, dokud lehce nenapění. Přidejte zbytek ingrediencí a polovinu mouky. Míchejte, dokud nevznikne měkké těsto. Zbytek mouky přidávejte po několika hrncích, dokud těsto nebude měkké, ale nelepivé. Hněťte. Těsto přikryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Těsto promíchejte a nechte 10 minut odpočinout. Rozdělte na 6 stejných dílů. Každý kus srolujte do jednoho dlouhého „hada“ . Bochníky položte na lehce vymazané plechy a nechte kynout dalších 40 minut. Bochníky potřete vejcem. Pečte při 190 °C asi 45 minut. Bochníky by měly být zlatavě hnědé a na spodní straně pevné.